Hoe het begon

Michael en Tommy-Boy

Zaterdag 22 augustus 2015

De dertienjarige Tommy-Boy Kulkens was bezig met zijn wekelijkse fietstocht naar atletiek. Met zijn Smartphone in zijn hand, zijn ogen even op het scherm gericht en zijn koptelefoon op één oor, stak Tommy-Boy zonder om zich heen te kijken de Franse Kampweg in Bussum over.

De bestuurster van de auto die hem naderde kon hem niet meer ontwijken. Tommy-Boy werd aangereden, raakte bekneld onder de auto en overleed diezelfde avond in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Een bijzondere jongen

De afgelopen zomer was voor Tommy-Boy heel bijzonder geweest. Op vakantie in Frankrijk was hij verliefd geworden op een meisje, zijn vakantieliefde met wie hij voor het eerst had gezoend. Samen hadden ze tot diep in de nacht in het gras gelegen en naar de sterren gekeken, en Tommy-Boy had haar alles verteld wat hij wist over astrologie. De twee hadden een geweldige tijd doorgebracht met elkaar, en ook na de vakantie zouden ze elkaar blijven zien. Slechts een paar weken later, zou Tommy-Boy niet meer onder ons zijn.

In verband met de tragische gebeurtenis van gisteren nu alvast mijn column van aanstaande woensdag. Verzoek vd familie:...

Geplaatst door Tom Cornelissen op zondag 23 augustus 2015

Een paar dagen na het overlijden van Tommy-Boy schreef Tom Cornelissen, schrijver en “grote broer” van Tommy-Boy, een column over de bijzondere jongen die hij had verloren. Tommy-Boy was een goochelaar en een creatieve geest, een dromer en een echte levensgenieter. Ook benadrukte Tom de oorzaak van dit tragische ongeluk, en verzocht hij iedereen met klem om van hun Smartphone af te blijven in het verkeer. Want dat ene moment dat Tommy-Boy niet op het verkeer lette, heeft een fatale afloop gehad. En het hoeft maar één keer fout te gaan.

De geboorte van een nieuwe stichting

De opmerkzame realiteit is dat we het spijtig genoeg, allemaal wel eens “even snel” op onze telefoon kijken achter het stuur. Bijvoorbeeld om te lezen wat we eten vanavond, of welke film er op de buis komt. Het is zinloos, en levensgevaarlijk. Om deze reden besloot Michael Kulkens, de vader van Tommy-Boy, andere mensen alert te willen maken op het gevaar van het gebruik van de Smartphone in het verkeer. Zijn stichting noemde hij “TButterfly”, vernoemd naar de initialen van de naam van Tommy-Boy, en “Butterfly” van het nummer van DJ Tiësto dat Tommy-Boy luisterde op het moment dat hij werd aangereden.

Begin juni van 2016 gaf Michael zijn allereerste voorlichting op de International School Hilversum (ATC), wat een groot succes bleek te zijn. Niet veel later werd Michael gebeld door de redactie van het Jeugdjournaal, met de vraag of hij diezelfde middag al een voorlichting kon geven voor een uitzending van hun programma. De redactie had zelfs al een school in de woonplaats van Michael benaderd, waar hij een paar uur later al terecht kon! En zo gebeurde het, Michael gaf zijn tweede voorlichting op de Regenboogschool in Kortenhoef en verscheen in de eerstvolgende uitzending van het Jeugdjournaal. Vanaf dat moment ging het balletje rollen en werd Michael door meerdere scholen in het land gevraagd om een voorlichting te organiseren.

Meer mensen bereiken, meer levens redden

Na het overlijden van zijn zoon, de publicatie van het column van Tom Cornelissen en de uitzending van het Jeugdjournaal, werd Michael via sociale media overspoeld door reacties. Duizenden mensen vertelden dat ook zij een ongeluk of ongeval hadden meegemaakt waarin een Smartphone betrokken was geweest. Om deze reden heeft Michael inhoudelijke vragen gesteld aan minister Schultz van Verkeer & Waterstaat, toen zij te gast waren bij het programma Pauw. Aanvankelijk antwoordde Minister Schultz dat het gevaar van het gebruik van de Smartphone in het verkeer niet is bewezen, en dat nader onderzoek hierover niet nodig is. Maar nadat Michael een motie indiende op basis van de duizenden reacties die hij had ontvangen, werd toch besloten om een onderzoek in te stellen over dit onderwerp.

Inmiddels heeft Michael met TButterfly in nagenoeg iedere landelijke krant van Nederland gestaan, en heeft hij in diverse talkshows en tijdschriften zijn verhaal gedaan. Tijdens het oprichten van de stichting ontving Michael zelfs hulp van niemand minder dan DJ Tiësto, de held van Tommy-Boy! Door de juiste mankracht aan te bieden en een geldbedrag te doneren, heeft DJ Tiësto geholpen TButterfly op te richten en verder te groeien, en daarmee meer levens te redden.

Blijf van je Smartphone af in het verkeer

Inmiddels kunnen we ons allemaal geen leven meer bedenken zonder de Smartphone en de welbekende apps, en toch zijn het relatief nieuwe verschijnselen in onze samenleving. De Apple App Store en Facebook Nederland werden pas in 2008 geïntroduceerd! Het gebruik van de Smartphone in het verkeer is een nog onderbelicht, maar zeer relevant maatschappelijk probleem. Meer onderzoek en bewustwording over de risico’s van het gebruik van de Smartphone in het verkeer is nodig om ongelukken te voorkomen, en meer levens te redden.

Tom Cornelissen schreef een herkenbare passage in zijn stuk over Tommy-Boy: “Ik betrap mijzelf er zo nu en dan op dat ik terwijl ik rijd tóch even op m’n telefoon kijk. Of tóch even bel via de speaker. Ik zie veel mensen bellen met de telefoon aan hun oor. Gisteren is het mij weer duidelijk geworden hoe gevaarlijk auto’s zijn. In die seconde dat ík niet op zit te letten kan ik ook iemand raken. Ik blijf van mijn telefoon af en hoop dat u hetzelfde doet. (…) Deze is voor jou lieve Tom, rust zacht kanjer.”

Ook in die ene seconde kan je iemand raken, of geraakt worden. Het overkomt niet altijd “de ander”, het gevaar geldt voor iedereen. Blijf van je Smartphone af in het verkeer.

Wees geen Smombie!